Aplikacija ni podprta v brskalniku, ki ga trenutno uporabljate. Uporabite sodoben brskalnik, kot so Chrome, Firefox ali Edge.

Milijarda podatkov v podatkovni bazi SiStat

Dostopnost

Na Statističnem uradu RS se zavezujemo omogočiti dostopnost podatkovne baze SiStat v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na podatkovno bazo Sistat Statističnega urada RS. Podatkovna baza Sistat je delno skladna z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi v nadaljevanju navedenih izjem (nedostopnih vsebin).

Pri razvoju novih spletnih strani in aplikacij sledimo smernicam WCAG 2.0 ali WCAG 2.1 (angl. Web Content Acessibility Guidelines), ki se delijo na tri ravni Skladne vsebine: A, AA in AAA. Na Statističnem uradu RS se trudimo biti skladni najmanj z ravnjo AA.

Pri implementaciji priporočil je kljub temu lahko prišlo do nenačrtovanih in nezaželenih napak ali hroščev.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • odzivno oblikovanje (angl. responsive) – postavitev vsebine se prilagaja ločljivosti zaslona,
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (na primer: bralnike zaslona, brajevo vrstico),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • slike so opremljene z nadomestnim besedilom,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

Splošno o drugih nedostopnih vsebinah

Na statističnem uradu RS se nenehno trudimo izboljšati uporabniško izkušnjo za naše uporabnike in v skladu s tem sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti.

Kljub temu nekatere objavljene vsebine v trenutni fazi prilagoditve spletišča še ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:

 • Dokumenti PDF za metodološka pojasnila niso v celoti dostopne, saj je v ta namen treba prilagoditi celoten proces dela.
 • Prikazi podatkov v obliki grafikonov (grafi so na voljo v obliki slike, vendar pa so opremljeni z nadomestnimi besedili).
 • Kompleksne tabele s statističnimi podatki. Orodje PX Web vsebuje kompleksne tabele, ki niso v celoti prilagojene, saj Statistični urad RS nima kontrole nad programsko opremo oz. prilagoditev predstavlja nesorazmerno finančno in kadrovsko breme.

Povratne in kontaktne informacije

Veseli bomo informacij o uporabniški izkušnji na spletnem mestu kot tudi vaše prošnje o morebitnih dodatnih prilagoditvah spletnega mesta za ranljive skupine.

Prav tako pa nas lahko obvestite o morebitnih primerih neskladne vsebine z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, mi pa jih bomo skušali izboljšati oziroma vam bomo omogočili alternativne vire dostopa.

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Vse informacije, ki so dostopne na spletnih straneh Statističnega urada RS in drugih produktih urada, lahko dobite:

 1. Na telefonu: 01 241 64 04
 2. na elektronskem naslovu: gp.surs@gov.si,
 3. osebno na Statističnem uradu RS (Litostrojska cesta 54, 1000 Ljubljana).

Nekatere informacije o delovanju Statističnega urad RS so dostopne tudi na naši predstavitveni strani, ki se nahaja na gov.si.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 15. septembra 2020 na podlagi samoocene.
Izjava je bila nazadnje pregledana 14. aprila 2023.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
01 555 58 48
gp.irsid@gov.si